Atlas Shrugged, Ayn Rand gelezen

Ayn Rand is de filosofe van het rechts anarchisme (ook wel libertarisme of anarchokapitalisme). Atlas Shrugged (De kracht van Atlantis) is haar hoofdwerk.

Het boek is een krachtig  pleidooi voor eigen initiatief en  ondernemerschap. Het eigen verstand is het enige instrument om de wereld te bevatten en alleen het eigen verstand kan gebruikt worden om te oordelen en te beslissen.

Tot zover weinig mis. De personages die Rand schetst zijn echter stuk voor stuk karikaturen van zichzelf. De ‘goeden’ zijn recht van lijf en leden, over het algemeen blond (de held John Galt heeft koperkleurige lokken) met blauwe of grijze ogen. De ‘slechten’ zijn slap, vadsig en volstrekt immoreel.

Verder staat het boek vol met zinnen die lijken op: “zijn onbewogen blik, waarin zij een zweem van emotie zag waarvan zijn onbewust wist dat hij die niet zou willen of kunnen erkennen”. Ik moet nog wat echte voorbeelden opzoeken.

De wereld is bij Ayn Rand volstrekt eendimensionaal. Overheden sluizen uitsluitend geld van de productieven naar de improductieven. Ambtenaren zijn allemaal volkomen corrupt en hypocriet. Slechte ondernemers produceren rotzooi en zijn immoreel, goede ondernemers maken uitsluitend topproducten.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.